KONTORSBELYSNING

Varför är det viktigt med rätt belysning?

När det är sommar är det ljust hela tiden – något vi tar förgivet, tills de mörka vintermånaderna anländer. Att ha rätt belysning är särskilt viktigt när vi arbetar:

  • Vi blir piggare
  • Vi har lättare att fokusera
  • Vi mår bättre
  • Vi trivs bättre på jobbet

Avsaknaden av dagsljus är nedslående och varje vinter längtar vi efter sommaren, när det är ljust och vi är fulla av energi. Men med den rätta kontorsbelysningen kan vi ta oss igenom även de mörkaste dagarna.

Hur ska ljuset vara på en arbetsplats?

Att hitta rätt belysning på arbetsplatsen kräver mycket mer jobb än att bara hänga upp några starka lampor i taket. Bra belysning kräver planering, då belysningen ska vara trivsam, effektiv och ergonomisk.

En tumregel när det kommer till bra belysning, är att kontorets belysning ska passa arbetsuppgifterna och den enskilde personen.

Hos DPJ.se hittar du kontorsbelysning för alla kontor och behov, från taklampor till skrivbordsbelysning. Hitta något för varje kontorsmiljö hos oss.

Olika typer av belysning

För att få rätt belysning på kontoret behövs olika typer av belysning:

  • Allmänbelysning: tänder upp större ytor och ger jämn belysning i hela rummet, t.ex. taklampor
  • Punktbelysning: ger flexibilitet till alla användare, t.ex. skrivbordslampor och golvlampor
  • Bakgrundsbelysning: ger behaglig belysning och ”mysigare” känsla i hela rummet.

Hitta rätt balans med belysning som inte är för mörk eller för ljus

För mörk kontorsbelysning gör att medarbetarna spänner sig för att se skärmen, något som på sikt leder till sämre syn. För ljus kontorsbelysning skapar samma problem, då innehållet på skärmen suddas ut.

Men hur vet man att man har rätt belysning? Dina anställda ska kunna läsa vad som står på skärmen utan att behöva anstränga sig.

  • I kontor som är för mörka kan ni använda punktbelysning för att ljusa upp rummet, t.ex. med skrivbordslampor vid kontorsplatserna.
  • I för ljusa rum bör ni överväga att välja svagare glödlampor, eller plocka ut några glödlampor ur de befintliga lamporna för att sänka ljusstyrkan.

Taklampor

För att få bättre allmänbelysning på kontoret är det viktigt att ha bra taklampor som ger en jämn belysning på hela kontoret.

Populärast just nu

spotlight-m3-tracklight

Läs mer

Spotlight M3 - Tracklight

pendellampa-drop-bulp-grey

Läs mer

Pendellampa Drop Bulp

pendellampa-unfold

Läs mer

Pendellampa Unfold

Skrivbordslampor

Skrivbordslampor är perfekta som punktbelysning, de är flexibla och går att anpassa efter varje kontorsplats. Välj gärna en skrivbordslampa med böjbar arm för bästa flexibilitet.

Populärast just nu

skrivbordslampa-lissabon-led-svart (1)

Läs mer

Skrivbordslampa Lissabon LED, svart

tulip-led-bordslampa

Läs mer

Tulip Led Bordslampa

skrivbordslampa-madrid-led-svart

lamporlamporLäs mer

Skrivbordslampa Madrid LED, svart

Vägglampor

Vägglampor kan vara ett bra komplement som bidrar till kontorets helhet. Använd t.ex. vägglampor för att få till den perfekta bakgrundsbelysningen på kontoret.

Populärast just nu

aj-vaegg

Läs mer

Vägglampa AJ Vägg

TILLFÄLLIGT ERBJUDANDE

FRI FRAKT

I HELA SVERIGE